UPDATE!! Despre Timișoara, cu dragoste. Despre politicienii din Timișoara, cu milă. Despre politicianul Robu cu speranță

Politicienii Timișoarei sunt de o calitate foarte proastă. Toți. Când a dat Timișoara o voce credibilă la nivel național în ultimii 10 ani? Spun asta pentru că astăzi a avut loc un eveniment major, pe care l-am prezis de multă vreme, dar ale cărui semnificații sunt mult mai mari decât ceea ce pare a fi cazul acum. Și care arată că Timișoara este zero la nivelul politicienilor. Lucru care mă doare. Explicații:

1) i-am cerut domnului Robu încă din vară (vezi aici) să nu se mai lase „călărit” de PSD. M-a asigurat atunci (vezi aici) că el este „masculul politic alfa” și că nu-l „călărește” PSD împreună cu camarila din spatele PSD. Astăzi (vezi aici) recunoaște implicit că am avut dreptate și face un gest de curaj politic, punând piciorul în prag. Numai că între timp raportul de forțe nu mai este în favoarea sa. Iată de ce:

  • camarila PSD l-a pus într-o situație jenantă prin scandalul cu sediul PSD, 
  • toate contractele grase ale primăriei au fost câștigate de firme arondate grupului infracțional organizat care este în spatele PSD Timiș,
  • decontează politic toate gafele făcute de aceste firme care acum exasperează timișorenii (trafic, etc),
  • PSD apare mediatic ca principalul luptător împotriva mafiei care a cucerit centrul, cu toate că mafiile din jurul PSD sunt responsabile pentru această mizerie,
  • domnului Robu i se coace (cam pe nedrept dar cu largul său concurs) o imagine de „ciudățelul de pe facebook” (nu e intrinsec rău să comunici pe fb), „egocentric” (cine nu e în politică?), „se dă mare că joacă fotbal” (bravo lui că face sport). Pe scurt este ridiculizat și săpat de comunistoizii vicleni ai PSD, care îi pun în cârcă orice eșec și capitalizează orice succes.
Concluzia este că, aproape a pierdut lupta cu PSD (nu știu dacă PNL e cu el sau e un blat cu PSD pe care el îl ignoră). Mai are totuși o soluție, salvatoare pentru el, pentru PNL și pentru Timișoara. 


2) Miza reală nu este Stoia sau Robu. Miza reală este lupta (blatul?) dintre Grindean și structura PNL aparent condusă de dl. Robu. De ce? Pentru că PSD așteaptă cu sufletul la gură iminenta sentință a procesului dlui Robu legat de incompatibilitate. Această sentință poate să ducă la pierderea mandatului de către dl. Robu și noi alegeri. Caz în care PSD vrea să-l impună pe Grindean. PNL nu vrea să lase primăria dar, dacă dl. Robu nu face ceva spectaculos, în cazul unei sentințe nefavorabile dlui Robu, Grindean va câștiga fluierând (mai puțin în situația unui candidat (comun) surpriză și foarte puternic al „dreptei”, whatever that means).

3) În concluzie asistăm așadar la o luptă de poziționare pentru Primăria Timișoara, în așteptarea sentinței din procesul dlui Robu. Cea mai mare tragedie pentru noi, timișorenii, ar fi ca Timișoara să încapă pe mâna PSD. Să nu ziceți că nu v-am spus...

4) Soluția este simplă: să rupă mâine protocolul cu PSD și să anunțe moartea colaborării PSD-PNL în Timiș. Asta poate face din dl. Robu un adevărat lider național, indiferent de ce se întâmplă la proces. Este win-win: dacă pierde procesul pleacă în erou, cu fruntea sus. Dacă îl câștigă atunci chiar că va fi „masculul politic alfa” al orașului. 

Are toate argumentele solide: a fost sistematic blocat de un PSD care stă la pândă după contracte și după deznodământul procesului. Știe foarte bine că la nivel național USL abia mai răsuflă și, dacă la Timișoara, s-ar da în vileag mizeria a tot ceea ce înseamnă USL în esența sa, aș fi, din nou, mândru de orașul meu. Domnule Robu, just do it, nu vă învăț rău. Dacă nu o veți face -mâine- ne vom întâlni la o bere peste 5 ani și vom plânge unul pe umărul celuilalt soarta orașului pe care îl iubim și care va fi intrat sub bocancul PSD. Luni poate fi prea târziu. Timișoara merită mai mult curaj. 

Oricum, cred că în semn de solidaritate cu orașul meu îmi voi stabili domiciliul din nou în Timișoara. Whatever that means.

PS: totuși, astăzi dl Robu a făcut un gest politic curajos, de care îl credeam în stare (de aceea i-am și adresat scrisoarea deschisă (vezi aici)) dar pe care nu-l mai așteptam. Din păcate tardiv. Oricum, și-a atras respectul meu.

PPS: Am scris greșit numele dlui GrindeanU. Involuntar asta a confirmat calitatea politicienilor din Timișoara, nici nu am auzit de el până acum. Și nu a auzit nimeni mai departe de Jimbolia, chiar dacă e parlamentar... Mare om, mare.

Comentarii

Oldies and Goldies

Homeschooling: inginerie socială, nicidecum alternativă educațională

Cum să iei două Nobeluri fără bac, scriind și articole științifice greșite? Și să mai și mergi din arest direct la balul președintelui SUA

Cum e cu latinitatea Limbii Române (text scris de tata, adică de Ionel Funeriu)

Mica mea mare răfuială cu unii „lideri de opinie”: sunteți și voi vinovați

Adevărul despre aberația auxiliarelor: despre imbecilitatea agresiv-distructivă din România