Realitatea despre bursele pentru studenții din Republica Moldova: de ce minte Ponta?

Victor Ponta a declarat la Chișnău că sunt prea multe burse acordate de România studenților din Republica Moldova. Și argumentează: au fost depuse doar 2800 de cereri, cam jumătate din numărul de burse disponibile. Lucru ciudat, pentru că oricine știe cu cât entuzism au fost primite știrile din anii precedenți, referitoare la suplimentarea numărului de burse la 5000. Care este realitatea?

Realitatea este după cum urmează:

1) într-adevăr, sunt aproximativ 2900 de cereri adresate comisiei mixte MEN-MAE (cam tot atâtea ca în trecut). Comisia mixtă, însă, se ocupă doar de o parte a burselor. Pentru o mare parte din burse cererile se fac DIRECT LA UNIVERSITĂȚI, conform metodologiei de atribuire a burselor. Ponta a tăcut referitor la cererile făcute direct la universități.

2) De obicei sunt două sesiuni de admitere pe locurile aferente burselor. Anual sunt aproximativ 7000 de candidați pentru 5000 de locuri în cele două sesiuni. Deci nici vorbă să nu fie candidați!

3) Establismentul universitar și, implicit, politic (mulți politicieni sunt și profesori universitari) din Republica Moldova nu a privit cu ochi buni acordarea acestor burse, cu toate că studenții le-au primit cu mare entuziasm. De ce? Simplu: pentru că astfel universitățile din Republica Moldova pierd studenți (anual aprox. 20 000 de elevi obțin diploma de bacalaureat).

4) Sporirea numărului de burse servește studenților din Republica Moldova. Scăderea numărului de burse servește establisment-ului universitar și politic din Repubica Moldova. Așadar opțiunea lui Traian Băsescu de a mări numărul de burse este utilă studenților. Opțiunea lui Ponta, exprimată la Chișnău, este utilă politicienilor din Republica Moldova.

5) Da, sunt neajunsuri în procedura de acordare a burselor. Sunt specializări și universități unde cererea este mai mare decât oferta, iar altele unde oferta este mai mare decât cererea. Ceea ce înseamnă că trebuie îmbunătățită procedura, nu scăzut numărul de burse!

Concluzie: pentru a face favoruri unor politicieni din Republica Moldova, precum și unor fabrici de diplome din România, Victor Ponta dezinformează referitor la situația burselor pentru studenții din Republica Moldova. Aceste acțiuni sunt contrare interesului național sunt contrare interesului studenților din Republica Moldova și sunt contrare interesului universităților de calitate din România.

Comentarii

Oldies and Goldies

Homeschooling: inginerie socială, nicidecum alternativă educațională

Cum să iei două Nobeluri fără bac, scriind și articole științifice greșite? Și să mai și mergi din arest direct la balul președintelui SUA

Cum e cu latinitatea Limbii Române (text scris de tata, adică de Ionel Funeriu)

Mica mea mare răfuială cu unii „lideri de opinie”: sunteți și voi vinovați

Adevărul despre aberația auxiliarelor: despre imbecilitatea agresiv-distructivă din România